Tips van onze juryleden

1. De FTC is een dressuuraanleg competitie voor 3,5-jarige Friese dressuurpaarden. Welke eigenschappen zie jij graag bij een jong paard / waar let je op tijdens de beoordeling?
Kim Jacobi: ik zie graag een jong paard dat vlijtig naar de hand toe loopt, berg op, met een goed achterbeen gebruik, veel souplesse heeft en daarbij alert is op de ruiter/amazone en werkwillig is.
Danielle Hejjkoop: ik let vooral op dat het paard ongedwongen 3 bruikbare basisgangen heeft, zich fijn laat bewerken ook in een andere voor vele een nieuwe omgeving! Tact en regelmaat zijn hierin ook een belangrijke factor. Het ene paard zal iets verder  ontwikkeld of afgericht zijn dan de ander maar fijne basisgangen blijft het belangrijkste.
Jos van der Wal: 3 correcte basisgangen, waarbij het paard in balans, op eigen benen en aan twee teugels in een goede aanleuning door de baan gaat en daarbij ruimte en souplesse toont in alle basisgangen. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de graad van africhting.

2. Hoe zou jij een jong paard voorbereiden op een competitie zoals de FTC?
Kim Jacobi: ik zou het paard geen speciale voorbereiding geven. Je zou wel een keer vaker iemand mee kunnen laten kijken met je training zodat je je paard zo goed mogelijk voor kan stellen. Je moet de selectie van de FTC denk ik meer zien als een tussentijdse beoordeling van jouw jonge dressuurpaard.
Danielle Heijkoop: voorbereiden op een jonge paarden competitie is vooral zorgen dat het paard de overgangen en tempowisselingen kent, dat je kan sturen o.a. een volte of van hand veranderen. Remmen en gas geven zijn hierbij ook belangrijk. Jonge paarden leer je ook hulpen op je stem, zodat ze het herkennen en je traint ze afhankelijk van hoe sterk ze zijn en hoe ver ze psychisch zijn! Ik doe een jong paard meestal rond de 4x per week trainen omdat ze toch aan moeten sterken. De ene keer 10 min de andere keer een 1/2 uur, ligt aan het paard.
Jos van der Wal: trainen met beleid. Niet te overdadig aan het werk met de jonge paarden, het gaat om een natuurlijke aanleg. En neem ze een paar keer mee naar onbekend terrein zodat ze leren omgaan met spanning.

3. Wat zou je aan de ruiters / amazones mee willen geven voor de verdere opleiding van hun paard?
Kim Jacobi: bied je paard de trainingsstof aan die hij/zij op dat moment aan kan en geef hem/haar tijdig rust. Stel concrete doelen voor de toekomst, zodat je in kleine stappen daar naartoe kan werken.
Jos van der Wal: eerlijk naar de hand toe rijden en de hals niet te kort. Leer ze over de rug lopen en neem de tijd voor de opleiding.
Danielle Heijkoop: belangrijk is dat ieder paard de basis goed beheerst, oefeningen zijn vaak het probleem niet. Hierbij zijn de 3 fijne basisgangen natuurlijk ook belangrijk! Goed naar je paard luisteren, wat hij wel en niet aan kan op welke leeftijd en rustig opbouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s