Editie 2014/2015

Met de start van de Friesian Talent Cup 2015/2016 in zicht, blikken we nog even terug op vorig jaar, toen nog onder de naam Euro Friesian Cup.

Winnaar hengsten/ruinen

Een paard dat je een “wow” gevoel geeft, zo omschrijft amazone Gemma Sas de hengst waar zij vorig jaar de EFC mee heeft gewonnen in de rubriek Hengsten/Ruinen, Kalvin fân Stal Bellefleur (v. Tsjalle 454). Kalvin is gefokt door Fam. Derksen te Oosterhout en in eigendom van Henson Friesian Stud, Zuid-Afrika.

Deze hengst beschikt over een vlotte stap en een heel makkelijke draf waarin hij makkelijk kan schakelen. Daarnaast beschikt hij over een mooi gesprongen galop.

Gemma is in het voorjaar begonnen Kalvin te rijden, daar waar de hengst was aangewezen voor het Centraal Onderzoek. Helaas eindigde het CO voor Kalvin na het zadelexamen.

Na het behalen van het kampioenschap in de EFC, is de hengst rustig verder getraind. De hengst is vervolgens verkocht, en heeft onder amazone Judith Pietersen een goede IBOP afgelegd van 80 punten, waarmee hij aan de voorwaarden voldoet voor een dekvergunning in het buitenland.Inmiddels is Kalvin verhuisd naar Zuid-Afrika, waar hij beschikbaar is voor de dekdienst, en bekend staat onder de naam Jakobus.

 

Winnaar merries

Kampioen bij de merries vorig jaar, Jildau Wytske fan de Brinkhof (v. Norbert 444, fokker Trijnie Duin) gereden door Trea Mulder – Dolstra, kent werkelijk een gouden jaar.
Na haar kampioenschap voor driejarige Friese paarden, mocht zij afgelopen zomer nog 2 kampioenschappen op haar naam schrijven.
Trea reed haar merrie zelf naar het kampioenschap van de Pavo Fryso bokaal (rubriek vierjarige merries). Met Puck Wilmink werd de merrie op het NK in Kootwijk gehuldigd in de klasse L1 en hier werd dit duo tevens uitgeroepen tot beste merrie en beste jeugdruiter!

Jildau Wytske, die tussen de kampioenschappen door ook haar sterpredikaat heeft binnen gehaald, is op driejarige leeftijd rustig beleerd en wordt momenteel rustig doorgetraind. Ze verwacht volgend jaar haar eerste veulen van de kampioen van de afgelopen Hengstenkeuring, Jehannes 484.De dressuurcompetitie voor driejarige Friese paarden werd door Trea als zeer leuk ervaren en ze vindt het een goede oefenronde voor de jonge paarden.