Editie 2015/2016

Winnaar hengsten/ruinen:

  • Leonie Evink & Mees van Rijnwoude (Tymon x Dries)


mees-Wat waren op voorhand de verwachtingen?

Toen ik Mees in september ging rijden dacht ik meteen dit is een bijzonder paard, en wou daarom ook graag de friesian talent cup rijden. Hij voelde zo fijn in balans en zijn verruimingen waren makkelijk dit vond ik voor een 3 jarige heel speciaal.

– Hoe lang was het paard onder het zadel en hoe is naar de competitie toe getraind?
Mees was ongeveer vanaf juni onder het zadel, na een ABFP test ben ik hem gaan rijden. De training was voor mij niet anders dan bij andere 3 jarige paarden, vooral werken aan hun balans en het schakelen, dat voelde bij hem eigenlijk altijd goed.

– Wat zijn de toekomstplannen met het paard?
Mees werd op de dag van de finale ook aangewezen voor het centraal onderzoek, op dit moment ben ik hem daarvoor aan het voorbereiden. Deze zomer doet hij het op de wedstrijden al goed in het L2 en we hebben ons ook geselecteerd voor de Pavo/Fryso bokaal finale, daar hoop ik dat hij zich net zo fijn laat zien. Maar het CO is voor Mees uiteraard de belangrijkste uitdaging van het jaar.

– Heb je tips voor toekomstige deelnemers?
De friesian talent cup is voor een 3 jarige een goede ervaring. Om mee te doen hoeft je paard echt nog niet perfect rond te lopen, zolang je eerst maar alle 3 de gangen kan laten zien, uiteraard is het zo hoe meer in balans hoe beter.

– Heb je nog tips voor de organisatie?
Overall vind ik de FTC een fijne manier om mijn 3 jarige paarden een goede ervaring te geven in de wedstrijdring. De finale op de hengstenkeuring geeft het wel een extra gouden draadje.

 

Winnaar merries:

  • Susan Bouwman & Marjet van de Slingenberg (Bente 412 x Olof 315)

12565623_444315735763383_62548766235073526_n– Wat waren op voorhand de verwachtingen?
Ik had geen verwachtingen vooraf, vond natuurlijk wel dat ik twee hele leuke paarden had maar het is altijd afwachten wat die jonge paarden op ander terrein doen

– Hoe lang was het paard onder het zadel en hoe is naar de competitie toe getraind? Zadelmak gemaakt na de keuring in oktober dus ze was nog maar kort onder het zadel. De eerste periode onder het zadel train ik voornamelijk op rechte lijnen in stap draf en galop.

– Wat zijn de toekomstplannen met het paard? 
Eerst proberen om een goede IBOP te rijden en vanuit daar nog een keer voor de sterkeuring. Op dit moment zijn we net een keer gestart in het L dressuur mennen wat direct resulteerde in een eerste en tweede prijs met drie winstpunten. Voor aankomende winter gaan we in het L 2 dressuur starten.

– Heb je nog tips voor toekomstige deelnemers? 
Goed naar je eigen paard kijken, kwaliteiten op waarde inschatten, vanuit daar trainen en hopen dat je jury er ook zo naar kijkt.

– Heb je nog tips voor de organisatie? 
Afgelopen jaar waren de proeven al een stuk verbeterd tov de jonge paarden. De finale op de hengstenkeuring is een super mooi platform voor de jonge talenten.